TARİHÇE
Karacaahmet Sultan Dergahı'da Osmanlı döneminde İstanbul da bulunan yaklaşık 20 civarında Alevi- Bektaşi dergâhının 2. Mahmut döneminde ""Vaka-i Hayriye" nedeni ile uğradığı akıbete uğrar. Sadece dedeleri ve yöneticileri değil bina ve içindeki tarihi değeri olan tüm eşyalar, kitaplar yakılır, yıkılır, dedeler sürgün edilir. Direnenleri ise anında yok edildi. Bu sonucu kabullenmek istemeyenler, Üsküdar Meydanı'nda kurulan darağacını boyladılar. Dergâhın tekrar açılıp, sevenleri ile buluşması II. Meşrutiyet dönemine denk düşer. Dergâh, Osmanlı'nın İstanbul’a gelişini olduğu gibi Osmanlı'nın yıkılışını da gördü. Bu yıllarda işgalci güçlere karşı Mustafa Kemal'in önderliğindeki "Ulusal Direniş" hareketine tüm olanaklarını seferber etti Cumhuriyet dönemindeki tekke ve dergâh kanunları çerçevesinde kapatılan Karacaahmet Sultan Dergâhı yasaklı olsa da halkın ziyaretleri hiçbir zaman eksik olmadı.
Karacahmet Sulta’nın Tarihsel kişiliği ve yaptığı hizmetler şöyle anlatılır.
"Karacaahmet Sultan, ulu veli, akıllanır gelen deli" Dergâha gelen hasta ilk geceyi mürşit huzurunda dualarla, Karacaahmet Sulta’nın oturduğu taşın dövülmesiyle elde edilen tuz suya katılarak tuzlu su içirilirdi. Sonra soğuk suyla yıkanır,tedavi süresince müzik dinletilir(nefesler,semahlar,deyişler) ,hasta iyileşemeye sürecine girmeye başlayınca toprağın faydalı olduğu bilinciyle bağ ve bahçede tarımla uğraşmaya başlardır.Tedavisi biten hastadan hiçbir şekilde ücret alınmazdı. İşte Alevilik felsefesinin tüm değerlerini bilimle birleştiren Karacaahmet Sultan, Alevi toplumunun dervişleri, hekimleri, sevenleri o’nu ziyaret etmeye devam etmektedirler. Dergâh 1969 yılında tüm organlarını oluşturarak kurulan ilk Alevi deneğidir. Ve kurucusu Sünni inanca sahip Sayın Şükrü Alptekin’dir. Yaklaşık 47 yıldır ayrımsız tüm canlara hizmet vermeye devam etmektedir. Şuan 40 yöneticisi, 6000 üyesi,25 personeli ile 2.500 m² bir alanda, haftalık 5000 ziyaretçisini ağırlamaktadır. İçinde; En fazla kitap çeşidini barındıran ve iktisadi idari birimiyle yönetilen kütüphanesi, Cem salonu, iki yemek hanesi, kurban kesim yeri, cenaze uğurlama alanı, yönetim birimleri, Alevilik Hizmeti veren dede odası, derslikler, sosyal ve kültürel etkinlik alanları yer almaktadır. Karacaahmet Sultan Misyon ve Vizyonuyla Halka hizmet veren 5 şubesi de aktif olarak çalışmaktadır. Bu şubeler; Tuzla Şifa Mah Şubesi, Sancaktepe Yenidoğan Şubesi,Beylikdüzü Gürpınar Şubesi,Kağıthane Seyrantepe Şubesi,Nevşehir Hacı bektaş Şubesi
Dergâhımızda her Perşembe, Cumartesi ve Pazar günleri ( gündüz) cem ibadeti, kültürel ve sosyal etkinlikler, lokma ve kurban hizmeti, bağlama ve semah kursları, Alevi dergâh ve türbe ziyaretleri ( yurt içi ve yurtdışı) faaliyetleri aktif olarak yürütülmektedir.